Traumabehandeling

In je leven maak je ontelbaar veel dingen mee. Mooie gebeurtenissen, maar soms ook hele heftige situaties. Het brein verwerkt alles wat je meemaakt en slaat dit op in je geheugen. Wanneer zich pijnlijke, hevige situaties voordoen kan het zijn dat deze verwerking vastloopt. Het blijft onrustig in je hoofd en dit kan overslaan in fysieke klachten, zoals spanning, pijn, somberheid, slecht slapen of angst aanvallen. Vaak heeft dit te maken met een (onbewust) onverwerkt trauma. Hoe groot een trauma ook is, het is altijd aan te raden om een trauma aandacht te geven en te verwerken.

Verwerken kan op verschillende manieren. Een heel effectieve manier waar wij mee werken is die visualisatie methode. Tijdens deze methode laat je oude angsten los. Je kunt bijvoorbeeld ook een online cursus volgen bij “Ont-stressen kun je leren

Coachhuis Rotterdam

Soorten trauma’s

Er zijn verschillende soorten trauma’s onder te verdelen:

  • Jeugdtrauma: Wanneer je een trauma oploopt op jonge leeftijd, ben je mentaal nog niet zo ver ontwikkeld om alles rationeel te verwerken. Dit (onbewuste) trauma komt vaak op latere leeftijd terug. Een jeugdtrauma kan zelfs aanleiding zijn voor het ontwikkelen van deelpersoonlijkheden.
  • Trauma’s uit vorige levens: Vanuit een vorig leven kun je heftige emoties met je meedragen in het onderbewuste. Vaak zijn deze ontstaan bij overlijden.
  • Onbewuste trauma’s: Onbewuste trauma’s komen vaak uit eerdere levens of uit je jeugd. De klachten zijn er, maar de oorzaak is vergeten. Zo’n trauma kan aan het licht komen wanneer er een blokkade uit het energieveld bloot wordt gelegd.
  • Lichamelijke trauma’s: Lichamelijke trauma’s kunnen ontstaan door een heftige schrikreactie. Ook al loopt een situatie goed af (bijvoorbeeld wanneer je in het verkeer nét niet aangereden wordt), het lijf slaat deze angst of paniek wel op.
  • Dubbele trauma’s: Sommige situaties doen zich meerdere keren voor. Bijvoorbeeld mishandeling of misbruik. Ook wanneer iets in een vorig leven al eens gebeurde, is er sprake van een dubbeltrauma. Alleen het laatste trauma oplossen (de laatste keer dat het gebeurde) werkt dan vaak onvoldoende. Een coach kan dit herkennen en verhelpen.
    • Voor de volledigheid: Een enkelvoudig trauma is iets dat eenmalig gebeurde. Een meervoudig trauma gebeurde herhaaldelijk. Dat is iets anders dan een dubbel trauma.

Ontstoren

Vaak denken mensen dat praten over gebeurtenissen en de bijbehorende gevoelens een trauma kan oplossen. Maar traumaverwerking zit dieper. Door de kern aan te pakken kan het verwerken beginnen. Een trauma stoort op drie niveaus, daarom is het belangrijk om een trauma op alle drie de niveaus te ontstoren:

  • Verstand: Je komt pas tot rust wanneer je begrijpt wat er gebeurd is en waarom. We helpen je de gebeurtenis te bekijken vanuit een ander standpunt. Samen vinden we een logische verklaring. Dit is belangrijk om verder te kunnen.
  • Onderbewuste: Door emoties ruimte te geven kan jouw lichaam zich weer ontspannen.
  • Gevoel: Wanneer er ruimte ontstaat voor jou en jouw trauma komt er ook ruimte voor troost, liefde en waardering. We gaan er voor zorgen dat jij weer een goed gevoel krijgt over jezelf en jouw eigenwaarde.

Visualisaties

Condor coaching is gespecialiseerd in het oplossen van trauma’s. Visualisaties zijn hierbij vaak de sleutel, omdat het onderbewustzijn niet gevoelig is voor woorden, maar wel voor beelden. Wanneer je leert te visualiseren kun je contact maken met je onderbewuste. Je kunt vragen stellen en antwoorden krijgen. Het is een ongelooflijk krachtige manier om grote veranderingen teweeg te brengen.

Door middel van visualisatie veranderen we letterlijk de beelden in jouw herinneringen, om zo het trauma op te lossen. Het loslaten van van emoties als verdriet, woede, spijt, schuldgevoel, angsten, onzekerheid etc. staat hierbij centraal. Veel mensen denken dat je met visualities het trauma moet herbeleven. Dit is onjuist. We kunnen er samen naar kijken, zonder dat je de emoties weer hoeft op te roepen. Visualisatie is zo krachtig dat je al resultaat kunt boeken in één consult. Je zult merken dat je je anders voelt en anders reageert in bepaalde situaties.

Herprogrammering

Zie het als het herprogrammeren van je onderbewuste. Tijdens deze programmering maak je jezelf gezonder, je zelfbeeld transformeert, verwachtingen aan anderen kun je bijstellen en jouw kijk op de wereld om je heen verandert. Je staat steviger in je schoenen, voelt je krachtig en zelfbewust. Kortom: minder kwetsbaar.

Het voorkomen van een trauma

Niet elke schokkende gebeurtenis wordt een trauma. Meestal weet jouw brein heftige ervaringen goed te verwerken, waardoor de bijkomende emoties afnemen. Wanneer het niet lukt om een gebeurtenis te verwerken, kunnen de klachten heftiger worden en zelfs niet meer overgaan. Dan is er sprake van een trauma. Daarom is het belangrijk om ruimte te geven aan heftige gebeurtenissen in je leven, zodat deze direct goed verwerkt kunnen worden.

Geef het tijd, ruimte en aandacht. Erken dat er iets heftigs is gebeurd. Verwerken gaat in principe vanzelf, tenzij er geen ruimte aan gegeven wordt.

Ons brein en lichaam zijn in staat om heel veel te verwerken. Gelukkig maar! Wel is het belangrijk om hier de nodige aandacht aan te geven en er letterlijk tijd voor vrij te maken. Wanneer je de emoties en gedachten er simpelweg laat zijn, zul je merken dat de scherpe randjes er stukje bij beetje vanaf gaan. Ook ’s nachts – in je slaap – wordt er spanning opgeruimd. In de eerste periode na een heftige gebeurtenis kun je je vermoeider voelen dan normaal. Zorg daarom dat je zoveel mogelijk rust neemt en voldoende slaapt. Door een traumatische ervaring te verdringen of te negeren krijgt het natuurlijke verwerkingsproces geen kans. Door emoties te onderdrukken en je focus te verleggen zakt de gebeurtenis weg. Maar dan onverwerkt. En juist dat is wanneer je het niet meer kunt bijsturen. Je denkt dat de emoties er niet meer zijn, maar in je onderbewuste heb je er nog veel last van. Juist dit zorgt ervoor dat een onverwerkt trauma op een later moment voor veel klachten kan zorgen.

Schrijf erover of praat met anderen. Breng onder woorden wat er is gebeurd, hoe je je daarbij voelt, welke gedachtes en angsten dit oproept.

Door te schrijven of praten over een traumatische gebeurtenis breng je orde in de chaos. Zo kun je de gebeurtenis een plek geven of loslaten. Daarnaast is het prettig om van dierbaren steun, troost of begrip te krijgen. Precies datgene wat je nodig hebt, wanneer je het moeilijk hebt. Wat vooral belangrijk is, is dat alle facetten van een gebeurtenis ruimte krijgen en er mogen zijn. Laat je bewust de meest heftige dingen achterwege? Dan verdwijnen deze als het ware alsnog naar de diepere lagen van je bewustzijn en worden ze niet verwerkt. Juist deze onverwerkte stukken zullen zich toch gaan uiten. Bijvoorbeeld door stress of spanning in je lijf. Door het niet verwerken van delen van de gebeurtenis kan er een trauma ontstaan.

Zoek afleiding. Dit lijkt misschien tegenstrijdig met ‘Geef het tijd en aandacht’. Maar hier geldt: ga op zoek naar balans. Bied jezelf de ruimte om aandacht te geven aan de heftige gebeurtenis, maar zoek ook afleiding wanneer je merkt dat je nergens anders meer aan kunt denken.

Kun je nergens meer aan denken dan die heftige gebeurtenis? Zorg dan dat je afleiding vind in dingen waar jij positieve energie uithaalt. Sporten, wandelen, erop uit met vrienden. Zo kun je je aandacht even weerleggen en je focussen op iets anders. Hiermee houd je zelf de touwtjes in handen. Wanneer schenk je bewust aandacht aan jouw emoties en gedachtes en wanneer laat je het juist los? Het is belangrijk om hier een goede balans in te vinden. Wegvluchten van het probleem door er niet meer aan te denken of over te praten werkt averechts. Dan wordt het gegarandeerd een trauma.

Laat emoties en gedachten er zijn. Sta jezelf toe om de verschillende emoties te voelen die deze heftige gebeurtenis oproept. Alles mag er zijn.

Boos op jezelf? Of last van een schuldgevoel? Soms kun je schrikken van je eigen emoties of gedachten. Toch is het belangrijk om de acceptatie naar jezelf te voelen. Geef emoties en gedachten de ruimte om er te zijn, ook wanneer deze onlogisch of onterecht voelen. Door ze te verdringen gaan ze een eigen leven leiden (in je onderbewuste) en tast het je gevoel van veiligheid aan. Zo ontstaat er een trauma. Dit zal zich op een later moment uiten in spanningen of angsten.

Geef gedachten de ruimte. Probeer zonder oordeel te voelen welke gedachten er allemaal in jou opkomen.

‘Wat als?’ Deze vraag stellen mensen zich geregeld wanneer ze een heftige gebeurtenis meemaken. ‘Wat als ik daar niet was geweest?’ ‘Wat als ik me anders had opgesteld?’ ‘Wat als ik een andere keuze had gemaakt?’ Dat je jezelf deze vragen stelt, is absoluut logisch. Deze irreële gedachten komen vaak voort uit jouw verschillende deelpersoonlijkheden. Bijvoorbeeld vanuit het innerlijke kind, of een innerlijke criticus. Vanuit deze deelpersoonlijkheden kun je last hebben van tegenstrijdige gevoelens en gedachten. Deze zijn totaal niet helpend.

Een onbewust schuldgevoel kan schadelijk zijn. Het gevolg van onbewuste schuldgevoelens is vaak spanning, somberheid, angst of depressies. Kortom: de symptomen van een trauma.

Alle tegengestelde, irrationeel gedachten en emoties accepteren.
Door ruimte te geven aan alle emoties en gedachten en deze te accepteren voorkom je een trauma. Het kan verwarrend zijn om zoveel verschillende, tegenstrijdigheden te voelen en op te merken. Toch is het van groot belang aan al deze innerlijke reacties de ruimte te geven.

Loop je vast? Heb je het gevoel dat je vastloopt? Zoek hulp!