Hooggevoelig of hoogsensitief

Hooggevoelig of hoogsensitief, twee woorden die gebruikt worden als vertaling voor het Engelse woord ‘highsensitive’. Niet gek, want beiden gaat over gevoel, verstand en zintuigen. Toch zit er wel degelijk een verschil in de betekenis van deze begrippen.

Locatie Rotterdam

Hoogsensitiviteit (HSP)

Hoogsensitief zijn heeft te maken met gevoeligheid vanuit de chakra’s. Dat klinkt zweverig, maar dat is het niet. Een chakra is een energiecentrum in je lichaam. Deze chakra’s laten de energie door je lichaam stromen. Hierdoor blijf je in balans. Wanneer je hoogsensitief bent zijn deze chakra’s sensitiever. Je bewustzijn en zintuigen zijn gevoeliger dan gemiddeld. En dit is een mooie eigenschap!

Je staat namelijk open voor de wereld om je heen. Je ziet, hoort, ruikt, proeft of voelt meer dan anderen. je bent hier bewust van en hierdoor kun je er meer van genieten! Je bent je bewuster, hebt focus op details en kunt je daarop afstemmen. Je kunt gericht omgaan met deze hoogsensitiviteit door je aandacht te richten op wat jij wilt ervaren. En wil je dit niet ervaren? Dan verleg je je focus. Het is eigenlijk een talent!

Het kan echter voorkomen dat de chakra’s gebroken raken en de energie daardoor niet meer goed doorstroomt, bijvoorbeeld door teveel stress. Dan is het ineens een stuk lastiger om deze hoogsensitiviteit onderdeel te laten zijn van je leven. Wanneer dit aan de orde is, kunnen wij jou helpen.

Je kunt natuurlijk zelf ook een reis door je chakras maken.

Hooggevoeligheid

Hooggevoeligheid heeft niet te maken met je chakra’s maar met je (te grote) aura. Een aura heeft niets te maken met iets ín je lichaam, maar met het energieveld erbuiten. Deze energie straal jij uit en het bestaat uit verschillende lagen. Wanneer je een te grote aura hebt maakt dit je gevoelig en kwetsbaar.

De grens van je aura is eigenlijk de grens tussen jou en de buitenwereld. Hoe groter je aura, hoe meer die grens vervaagt en je de buitenwereld binnen voelt komen. Dit maakt dat je last krijgt van emoties, prikkels en onrust. Dit is niet jouw energie, maar energie die je oppikt van anderen. Dit verstoort jouw eigen energie. Hooggevoeligheid is dus eigenlijk een verhoogde kwetsbaarheid. Het brengt je uit balans. Wanneer je hooggevoelig bent, is de kans om in een burn-out terecht te komen dan ook vele malen groter.

De 9 oorzaken

Er zijn 9 oorzaken te benoemen die hooggevoeligheid, de onderliggende oorzaak is altijd stress en/of onveiligheid. Er is een moment geweest waarop je het gevoel kreeg dat je alert moest zijn, op je hoede. Dit kan al een (onbewuste) gedachte zijn van lang geleden. Niet iedereen weet door welke oorzaak de hooggevoeligheid is ontstaan. Wij kunnen je hierbij helpen.

1. Prenatale oorzaak

Hooggevoeligheid kan al ontstaan in de baarmoeder. Je zat op dat moment namelijk niet alleen in je moeders buik, maar dus ook in haar energieveld. De verbondenheid van een foetus en zijn/haar moeder gaat ver, emotioneel en energetisch. Stress of hooggevoeligheid van de moeder kan dus al tijdens de zwangerschap overslaan op de baby.

  • Drukte tijdens de zwangerschap. Dit kan te maken hebben met zorgen, emoties, vervmoeidheid of teveel prikkels. Iets wat jij ook voelde. De basis om een leven lang alert te zijn op wat er om je heen gebeurt.
  • Angsten, trauma’s of familiekarma van je moeder. Deze energieën kunnen jouw energieveld al bereikt hebben tijdens de zwangerschap.
  • Geluiden zijn al vroeg hoorbaar voor een foetus. Dit kan al te maken hebben met het kijken van een spannende actiefilm.

2. Opvoeding

De opvoeding vormt een persoon voor de rest van zijn/haar leven. Je ouders zijn er voor liefde, aandacht en geborgenheid. Wanneer dit er niet is geweest, neem je dit mee. De wereld om je heen zal op latere leeftijd ook niet veilig voelen. Dit kan ontstaan wanneer:

  • Je ouder(s) onredelijke woedeuitbarstingen heeft. Maar ook een verslaving of andere problemen kunnen een rol spelen.
  • Je te weinig liefde en aandacht krijgt. Hoe minder je dit als kind ervaart, hoe gevoeliger je wordt voor waardering of afwijzing van de wereld om je heen.
  • Je een buitenbeentje voelt. Er niet bij horen geeft een onveilig gevoel die je meedraagt.

3. Sociale oorzaken

Wanneer je al gevoelig bent in aanleg, kunnen de emoties van anderen je extra raken. Wanneer iemand boos is, een ander pijn heeft, plagen of een flauwe grap. Emotie niet begrijpen maakt je onzeker wat de gevoeligheid versterkt. Je gaat situaties aftasten voordat je actie onderneemt.

  • Emoties van anderen trekken constant jouw aandacht. Je kunt pas ontspannen en tevreden zijn als iedereen rustig is.
  • Wanneer je emoties bij anderen ziet, cijfer je jezelf weg. Je gaat pleasen en maakt jezelf minder belangrijk dan een ander. Dit maakt je nog gevoeliger.
  • Wanneer je rechtvaardigheidsgevoel erg sterk is, begrijp je de wereld om je heen niet altijd. Denk aan liegen, bedriegen of pesten. Dit maakt dat je de wereld als onveilig ervaart en extra gevoelig bent in het kader van zelfbescherming.

4. Trauma

Bij een trauma heb je een beschadiging opgelopen in het verleden, dit kan lichamelijk of psychisch zijn. Wanneer je een trauma hebt, geeft dit stress en onveiligheid.

  • Alles wat invloed heeft op je zelfbeeld, maakt je gevoeliger. Je bent namelijk bang voor herhaling.
  • Doordat je bang bent voor herhaling ben je de hele dag alert. Dit geeft constante stress wat de gevoeligheid voedt.

5. Gepest zijn

Wanneer je gepest bent/wordt, voelt de wereld om je heen niet veilig meer. Dit is een constante stressfactor. Het maakt je alert en je staat altijd aan. Dit maakt je hooggevoelig en onzeker.

  • De angst van gepest zijn/worden gaat niet meer uit je lijf. Je blijft je focussen op het feit of je wel geaccepteerd wordt door een ander.
  • Feedback of kritiek roept angst op. Deze angst voedt de hooggevoeligheid. Het houdt elkaar in stand.
  • Je wilt het liefst onzichtbaar zijn.

6. Emotionele uitputting

Wanneer je langdurig in een impactvolle situatie zit, heeft dit zijn weerslag op je emoties. Dit kan zelf leiden tot emotionele uitputting. Je weet dat je er nog middenin zit, maar kunt er zelf geen einde aan maken. Je moet door. Denk aan een scheiding of langdurig ziekbed van een naasten. Wanneer de situatie achter de rug is, merk je dat het je heeft veranderd. Je bent uitgeput, uit balans en emotioneel. Dit geeft stress en gevoeligheid.

  • Je wilt er wel uit, maar er is (nog) geen uitweg.
  • Je denkt dat de stress overgaat wanneer de situatie voorbij is, maar dit blijkt niet het geval.

7. Voeding

Dit klinkt wellicht ietwat gek, maar ook voeding kan hooggevoeligheid veroorzaken. Voeding bepaald in grote mate hoe je je voelt, zwaar op de maag of energiek. Vaak begint hooggevoeligheid in de darmen of het maagchakra. Wanneer deze te ver open staan, heb je snel last van buikpijn, maar ook van emotionele overprikkeling. En dus stress. Voeding laten staan waar je maag/darmen heftig op reageert, heeft geen zin. Dit is vermijden van het probleem en maakt je ook gevoeliger.

  • Voorbeelden zijn gejaagdheid, zweten of slapeloosheid door koffie. De effecten worden sterker omdat jij er gevoeliger van wordt.
  • Vervang je de koffie, krijg je automatisch ook extra gevoeligheid voor andere producten als thee, cola en andere suikers. En dit proces werkt als een vicieuze cirkel.

8. Straling

Straling is overal om ons heen. Aardstraling, de meterkast, de tv, je mobiel (WiFi, bluetooth) of zendmasten. Je ontkomt er niet aan, maar je kunt hier wel gevoelig voor zijn. Zo gevoelig dat het zelfs kan leiden tot lichamelijke of psychische klachten. Stress, slapeloosheid en onrust. Dit maakt je gevoeliger voor alles om je heen.

  • Iedereen heeft te maken met de straling, maar lang niet iedereen ervaart hier last van. Vaak zijn de mensen die dit wel hebben al gevoelig op voorhand.

9. Incarnatie

Hooggevoeligheid kan ook te maken hebben met incarnatie, een vorig leven. De mensheid ontwikkelt zich door de eeuwen heen, maar ook ieder mens individueel. Hoe verder de ziel ontwikkeld is, hoe zuiverder je energie. En hoe zuiverder deze energie hoe gevoeliger. Dit noemen we hoogsensitief, geen probleem dus. Maar wanneer je hier niet bewust van bent, of een ziel bent die terugkomt met idealistische bedoelingen, kan de hoogsensitiviteit omslaan naar hooggevoeligheid. Een ziel kan het aardse leven onderschatten wanneer het aan een lichaam verbonden is. Deze ervaring brengt stress, spijt en teleurstelling.

  • Een leven beginnen met onwil en weerstand is geen goede basis.
  • Wanneer deze basis gesterkt wordt door stress in de baarmoeder, een roerige kindertijd of trauma’s komt dit nog harder aan.

Hulp bij hooggevoeligheid

Het kan zijn dat je geen enkel idee hebt waar je hooggevoeligheid is ontstaan. Dit is niet erg, wij kunnen je hierbij helpen. Door je energieveld ‘schoon te maken’ gaan we terug naar de oorzaak. We zorgen dat deze onderliggende emoties en gevoelens opgeruimd worden zodat je weer positief in het leven kan staan. Je staat er nooit alleen voor.