Hooggevoelig & een burn-out
Wanneer je hooggevoelig bent, is de kans om in een burn-out terecht te komen vele malen groter. Hooggevoelige mensen gaan namelijk veel langer door, zijn volhouders. Durven niet goed aan de bel te trekken. Cijferen zichzelf volledig weg. Maar als je lichaam vervolgens écht aan de noodrem trekt, is het voor hooggevoelige mensen ook lastiger om hieraan toe te geven. Stress in je lijf, overprikkeld en jezelf niet meer herkennen. De sleutel naar herstel is iets doen aan je hooggevoeligheid.
Een burn-out, wat nu?
De burn-out is een gevolg van je hooggevoeligheid. Gelukkig zijn er aantal stappen die je kunt ondernemen om uit een burn-out te komen, alvorens je de echte oorzaak aanpakt, namelijk de hooggevoeligheid.
- Neem je levensstijl onder de loep. Zorg je goed voor jezelf? Doe je aan mindfulness, eet en drink je gezond en beweeg je voldoende? Vaak kunnen kleine veranderingen al een groot effect hebben.
- Ruim op! Wie of wat jou goed doet in jouw leven?
- Lees boeken. Lezen kan een te intensieve activiteit zijn voor mensen die in een burn-out zitten. Toch kunnen sommige boeken je helpen om bepaalde inzichten te krijgen.
- Geef je grenzen aan. Dit geldt tijdens je herstel, maar ook zeker daarna.
- En tot slot, pak de oorzaak aan; je hooggevoeligheid.
De oorzaak: hooggevoeligheid
Ondanks dat het belangrijk is om de symptomen van de burn-out aanpakken, is het nog belangrijker de oorzaak aan te pakken. Hooggevoeligheid hoort bij je, maar je kunt er wel (beter) mee leren omgaan. Zeker omdat de kans op een tweede burn-out altijd op de loer ligt. Wij kunnen je hierbij helpen door middel van de volgende aspecten:
- Zodat stress minder invloed heeft en je echt leert ontspannen.
- Leren om HSP een rol te geven in je leven. Het is er altijd, maar hierdoor kun je er beter mee omgaan.