Burn-out

Een burn-out betekent dat je je letterlijk opgebrand voelt. Dit ontstaat vaak na een periode van roofbouw op je lijf, stress en drukte, of mentale druk. Wanneer je de signalen van een burn-out te lang negeert, trekt je lichaam zelf aan de noodrem.

Een bore-out heeft dezelfde symptomen, maar ontstaat door verveling in plaats van drukte en stress.

Veelvoorkomende symptomen bij een burn-out zijn:

  • Moe zijn, maar toch slecht slapen
  • Vergeetachtigheid
  • Geen overzicht meer hebben
  • Moeite met concentratie
  • Hoofdpijn
  • Kort lontje
  • Hartkloppingen
  • Paniekaanvallen

Een burn-out, wat nu?

Wanneer je bovenstaande symptomen herkent, is het belangrijk om deze serieus te nemen en te luisteren naar je lijf. Dit begint door jezelf op één te zetten. Wat heb ik nodig? Waar heb ik baat bij? Dat kan egoïstisch voelen, maar is noodzakelijk om uit een burn-out te komen. Voorkom stress, pak zoveel mogelijk rust en probeer overzicht te creëren in de dingen die er moeten gebeuren.
Wanneer je jouw klachten negeert, zal de hersteltijd van een burn-out doorgaans langer duren en de klachten zullen niet minder worden.

Stappenplan om burn-out te voorkomen

Gelukkig zijn er aantal stappen die je kunt ondernemen om uit een burn-out te komen.

1. Écht rust nemen

Klinkt simpel, maar dit blijkt in de praktijk vaast nog een flinke uitdaging. Je bent immers in een burn-out terecht gekomen doordat je je zelf niet hebt toegestaan om te kijken naar jouw behoeftes en altijd maar door te hollen. Bedenk ook dat je vaak flink wat tijd nodig hebt om weer op adem te komen. Een weekje vroeg naar bed en een lege agenda zullen niet direct resultaat opleveren.

2. Een psycholoog

Via de huisarts kun je een doorverwijzing krijgen voor een psycholoog. Zij hebben veel ervaring in het helpen van mensen met een burn-out. Voordat je een traject met een psycholoog start is het belangrijk om je af te vragen of je een klik voelt met deze persoon. Heb je het gevoel dat deze psycholoog jou weer op weg kan helpen? Tegenwoordig zijn er ook veel psychologen die hun sessies online geven. Dat kan voor sommige mensen prettig zijn, omdat zij de gesprekken dan vanuit hun eigen veilige omgeving kunnen voeren.

3. Steun van een huisdier

Huisdieren bieden over het algemeen onvoorwaardelijke liefde. Natuurlijk kunnen vrienden en familie ook de nodige steun bieden, maar zij hebben vaak ook hun eigen behoeftes. Een huisdier is er altijd voor jou. De communicatie met een huisdier is ongecompliceerd.

4. Kom in beweging en ga naar buiten

Het is wetenschappelijk bewezen dat bewegen een positief effect heeft op het brein. Vraag jezelf af welke vorm van beweging jij het leukst vindt. Houd je van fietsen, of ga je graag wandelen? Het is vooral aan te raden om een bewegingsvorm te kiezen die je buiten kunt doen.

5. Neem jouw levensstijl onder de loep

Zorg je goed voor jezelf? Doe je aan mindfulness, eet en drink je gezond en beweeg je voldoende? Vaak kunnen kleine veranderingen al een groot effect hebben.
Ben je geïnteresseerd in een plantaardig dieet? Dan is het boek ‘Hoe overleef je’ van Dr. Greger een aanrader!

6. Ruim op!

Wie of wat jou goed doet in jouw leven? Sommige vriendschappen slurpen energie. Net als bepaalde verantwoordelijkheden. Ook het opruimen van je huis kan soms helpen de chaos in je hoofd weer te ordenen. Kijk kritisch om je heen. Kun je ook zonder sommige mensen of spullen in je leven?

7. Boeken

Lezen kan een te intensieve activiteit zijn voor mensen die in een burn-out zitten. Toch kunnen sommige boeken je helpen om bepaalde inzichten te krijgen. Of je juist even in een geheel andere fictieve wereld te wanen.

Het voorkomen van een burn-out

Een burn out begint vaak met kleine, onschuldige klachten. Je voelt je moe, slaapt slechter en heb meer moeite om je te concentreren. Neem deze eerste signalen serieus. Vertel je omgeving wat je voelt en kijk of je meer rust in je agenda kunt creëren. Worden de symptomen heftiger, krijg je bijvoorbeeld last van hartkloppingen of paniekaanvallen, dan weet je dat je je in de gevarenzone bevindt en is het tijd om écht op de rem te trappen. Zoek hulp en zet jezelf op één. Alleen dan kun je uit een burn-out komen en weer lekker in je vel zitten.